torsdag 6 augusti 2009

Les amies d'Héloïse - Hélène de Monferrand

Les amies d'Héloïse är en roman uppbyggd av brev och dagboksanteckningar skrivna av Héloïse, hennes vänner och deras vänner och släktingar.

De första breven skrivs av Héloïse och hennes kompis Claire i början av sommarlovet 1964, det år då de ska fylla femton; de talar om de kärleksäventyr de förväntar sig att snart kunna engagera sig i. De har då män i tankarna, men det som händer är att Héloïse blir förförd av 29-åriga Erika, som blir kär i henne vid första ögonkastet. I början tycker Claire att det känns lite märkligt att hennes kompis plötsligt "blivit" lesbisk, men accepterar snart faktum, och blir mycket engagerad i Héloïses förhållande, samtidigt som hon själv börjar träffa killar. Först är Claire den enda som känner till förhållandet, men det visar sig snart att deras klasskompis Manuela i åratal har läst sin syster Erikas hemliga dagböcker... Manuela är också en av rösterna i boken, och snart dyker ytterligare brev- och dagboksskrivare upp. Erika, den nästan för passionerade och romantiska, presenterar Héloïse för sin vänninna Suzanne, som femton år tidigare var hennes första älskarinna. Det visar sig att Suzanne var god vän med Héloïses mor under kriget. När Héloïse bestämmer sig för att förföra Suzanne börjar det som en lek, men det blir snabbt till allvar, vars konsekvenser sträcker sig nästan 20 år framåt i tiden, allt medan barn föds och nya vänskaps- och kärleksband skapas.

Romanen (som belönades med Goncourtpriset 1990) är humoristisk (till exempel bor Héloïses föräldrar en tid i Stockholm, och hennes mammas kommentarer om Sverige är ganska lustiga), romantisk och engagerande. Det är fascinerande att se hur vänskapsband skapas och bevaras och hur personerna knyts allt starkare kring varandra allt eftersom åren går. Även om jag kanske inte förstod exakt allting (förkortningar, referenser till skolvärlden, frankrikes historia och politik) så riktigt njöt jag av läsningen. Det finns även en uppföljare - som jag har för avsikt att läsa - som heter Le journal de Suzanne.

P.S. Jag skulle kunna tänka mig den här boken som film, med Fanny Ardant i rollen som Suzanne...

3 kommentarer:

  1. Finns den här på engelska, svenska, norska eller danska? ^_^ Min franska är ganska obefintlig nämligen...

    SvaraRadera
  2. Jag har faktiskt försökt undersöka den saken, för jag har icke fransktalande vänner som jag tycker borde läsa den, men tyvärr verkar det inte så! :( Jag är inte helt säker, men på Adlibris finns bara franska. På Amazon.com finns en spansk översättning...

    SvaraRadera
  3. Jag är här för att låta hela världen veta om denna fantastiska man som är specialiserad på alla relationsfrågor, är det uppbrott, skilsmässa, graviditet något alls, Dr. Ekpen är mannen som kan hjälpa dig att fixa det. Jag har arbetat med honom och han är en fantastisk trollformler, jag kan djärvt rekommendera honom till dig om du har utmaningar i ditt förhållande, oavsett om det är äktenskap. Kontakta honom via e-post: Ekpentemple@gmail.com eller WhatsApp +2347051979135

    SvaraRadera